Menu

uczulenie na gluten|celiakia objawy psychiczne|przepisy bez glutenu|kuchnia bez glutenu|bez glutenu celiakia|alergia na gluten|jedzenie bez glutenu|dieta gluten free|dieta bezglutenowa|gluten free|bez glutenu kuchnia|celiakia objawy|przepisy bez glutenu|bez glutenu przepisy|czy mam uczulenie na gluten|nadwrażliwość‡ na gluten

31 marca 2014 - Bez kategorii

Współcześnie alergie pokarmowe pojawiają się z większą częstotliwością niż kiedyś. Na szczęście diagnostyka tego typu alergii również jest na lepszym poziomie. Przy uczuleniu na produkty zawierające gluten do głównych objawów, które mogą wywołać zaniepokojenie można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące biegunki, nudności, a nawet owrzodzenia w jamie ustnej czy bóle migrenowe.
bez glutenu celiakia
W wyniku uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość wywołana niedostatecznym poziomem żelaza we krwi, a także zaburzenia dotyczące krzepliwości. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby czekać na pojawienie się wymienionych objawów. Mamy przecież możliwość zrobienia odpowiedniego testu. W oparciu rezultat potrzebne mogą się stać modyfikacje jadłospisu, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu musimy wykluczyć znaczną ilość rodzajów żywności. Niedozwolone są między innymi: produkty zawierające takie zboża, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Chodzi tutaj nie tylko pieczywo, ale również różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Osoby uczulone na gluten muszą pamiętać też o skrupulatnym czytaniu składów produktów poddanych obróbce. Ważne jest też unikanie spożywania takich dań, co do których nie posiadamy informacji w zakresie zawartości. Tak w przypadku żywności, jak i leków. Różnego rodzaju substancje konserwujące niemal na pewno mają w sobie gluten. Nie trzeba się jednak smucić. Pozbawione glutenu pokarmy są współcześnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale także w hipermarketach. Prócz tego wiele sklepów z pieczywem prowadzi sprzedaż bezglutenowe wyroby. W menu korzystnie uwzględnić jak największe ilości pokarmów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak różne owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w naturalnej postaci. Dietę uczulonego na gluten również można skomponować w sposób zróżnicowany. Nie trzeba nawet wyeliminowanie słodyczy. Życie uczulonego na gluten pacjenta w wymiarze codziennym po prostu wymaga znacznej uwagi w wybieraniu produktów żywnościowych oraz leków.

Dodaj komentarz