blog katalog kappa pisz
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak ściśle mówiąc jest gluten? To specjalna kompozycja białek roślinnych, którą najczęściej możemy spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu oraz życie. Jak najbardziej gluten to właśnie dzięki obecności w zbożach staje się także fundamentalnym składnikiem mąk oraz innych przetworów roślinnych, które służą nam do pieczenia i przygotowania innych dań. Niestety, wada ludzkiego organizmu umie ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – co poniektórzy nie tolerują tych białek oraz namawiani są do przejścia na dietę bez glutenu. Oznacza to, że alergicy muszą spożywać towary, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby powinny unikać przeciętnego pieczywa a też wszystkiego typu wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, dlatego nietolerancja glutenu powoduje liczne problemy. Na szczęście na to również znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która całkiem wyklucza z jadłospisu towary zawierające gluten. Przeważnie pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie zawierają glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy definitywnego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć nowatorski, zdrowy etap żywienia. Trzeba niemniej jednak pamiętać, że gluten ma okazję być wszędzie, co powinno wzmóc w nas pewną przezorność przed jedzeniem towarów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent zapewnia brak zawartości glutenu, a jeżeli tolerujemy te białka – cieszmy się pełnią smaku!