informacje spis firm elk
Nie wszyscy niemniej jednak zdają sobie sprawę z tego, czym tak rzeczywiście jest gluten? To wyjątkowa kompozycja białek roślinnych, którą najczęściej jesteśmy w stanie spotkać w zbożach – pszenicy, jęczmieniu i życie. Rzecz jasna gluten dzięki obecności w zbożach staje się również bazowym składnikiem mąk i innych przetworów roślinnych, jakie sprzyjają nam do pieczenia i przygotowania innych potraw. To smutne, kalectwo ludzkiego organizmu potrafi ukazywać się także przy spotkaniu z glutenem – niektórzy nie tolerują tych białek oraz zmuszani są do przejścia na dietę bez glutenu. Świadczy to, że alergicy muszą spożywać artykuły, które nie zawierają związków glutenu. Takie osoby muszą unikać zwykłego pieczywa a również wszystkiego rodzaju wypieków, w tym ciast. Wiele dań tworzonych jest na bazie mąki, wskutek tego nietolerancja glutenu powoduje liczne komplikacje. Na szczęście na to także znaleziono sposób – dieta bezglutenowa, która absolutnie wyklucza z jadłospisu artykuły zawierające gluten. Najczęściej pieczywo zastępowane jest innymi towarami, które nie obejmują glutenu. Brak tolerancji białek roślinnych nie świadczy bezwarunkowego przejścia na bezsmakową dietę – wprost przeciwnie – możemy rozpocząć oryginalny, zdrowy etap żywienia. Trzeba jednak pamiętać, że gluten ma prawo być wszędzie, co powinno wzmóc w nas pewną ostrożność przed jedzeniem artykułów z niepewnego źródła. Wybierajmy tylko takie wypieki, których producent gwarantuje brak zawartości glutenu, a jeżeli akceptujemy te białka – cieszmy się całością smaku!